Orijinalini görmek için tıklayınız : Enstrümanlar (Bakır ve tahta Nefesli Çalgılar) <<Düzeltme>>

Soul Of Batucada
09-11-2006, 02:24 AM
Öncelikle bu ve benzeri sitelerle müziğe duyarlı bir çok kişinin daha çok bilgi sahibi olması sağlanırken güzel bir iş çıkarılmasının yanında yanlış bilgi vermekten kaçınmalıyız.Öncelikle Nefesli çalgılar iki dalda ayrılıp kendi içlerinde de farklı bölümlere ayrılabilir.Ben kendi alanım olduğu için Bakır Üflemeli Çalgılardan bahsetmeyi daha uygun görüyorum.
Bakır Üflemeli Çalgılar bilinenlerin dışında daha çok çeşitliliğe sahiptir.
Korno,Trompet,Trombon,Tuba ana renkler gibi algılanabilir fakat tabiki bu çalgıların yanında ara renkler gibi algılayabileceğimiz Kornet,Euphonium, Baritones,Alto Horns,Flugelhorns,French Horns,Mellophones gibi çeşitlilğe ayrılırken aynı zamanda kendi içlerindede yine çeşitliliğe ayrılmaktadr(Trompet:Re trompet-si bemol trompet-fa trompet bass trompet pikolo trompet vs..)Tabiki hepsi farklı ses aralıklarına sahip olmakla birlikte farklı tekniklere de ayrılmaktadırlar.Fakat şimdilik bunlardan sadece an renkler olarak benzetme yaptığımız,Korno,trompet,trombon ve tubadan bahsedeceğiz..
Korno:
Öncelikle bu çalgının kesinlikle Obua ile karıştırılmaması gerekiyor.Adını boynuz anlamındaki Latince Cornu sözcüğünden alan ve hayvan boynuzundan yapılan ilkel üfleme çalgı.Savaşta,avda ve haberleşmede kullanıldıGeniş kalaklı uzun bir bakır borunun çember biçimine getirilmesi ile yapılan pistonlu üflemeli çalgıdır.Önceleri Fa tonundaki armoni kornosuyada basit korno ve Re tonundaki av kornosu adı verilen değişik türleri kullanıldıSürek avında kullanıldığı için İngilizler bu çalgıya French Horn yani Fransız Kornosu diyor.Saksonyalı çalgı yapımcısı Stözel,çalgıya piston düzeneği ekleyerek,kromatik dizinin bütün derecelerini çalınabilecek düzeye getirmiştir.(1815)Genellikle Fa yada Si Bemol tonundaki çalgı 1865 ten bu yana orkestralarda kullanılmaktadır.
Devamı zaman içerisinde eklenecektir.yani en kısa zamanda diğer dört enstrüman ve gerektiği takdirde diğer çalgılarda anlatılacaktır.

magdalena
09-11-2006, 02:27 AM
paylaşımın için sağol, hoşuma gitti duyarlılığın... devamını bekliyoruz efendim.

kahlooo
09-11-2006, 02:31 AM
kagan tesekkur ederiz paylasimin icin...